Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 29.03.2024, 14:12

Сайт Вільшанської  районної бібліотеки для дітей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 3 » Літературно-мистецька година "Живуть, Тарасе, поміж нас і голос твій, і пензель твій, і слово"
12:21
Літературно-мистецька година "Живуть, Тарасе, поміж нас і голос твій, і пензель твій, і слово"

     Його відоме в усьому світі. Невмируще слово, вражаючий художній талант, кипуча енергія вічного борця та незламний дух – ось головні штрихи у портреті великого сина України, її  головного патріота та співця Тараса Григоровича Шевченка! Поетичні твори Великого Кобзаря вважають основою сучасної української літератури і мови.

Постать і культурний спадок Тараса Шевченка приваблює ще  й тим, що його вважають одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва.

Тарас Григорович працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів.  Увібравши в себе душу народу, він підніс його духовну велич і красу на найвищу височінь, чим  збагатив увесь світ.

      Торкнутися серцем Шевченківських творів,пройнятися їхнім духом, мали змогу учасники літературно- мистецької  години   «Живуть, Тарасе, поміж нас і голос твій, і пензель твій, і слово» ,  яку працівники бібліотеки провели на базі Дитячої школи мистецтв спільно з викладачем  по класу образотворчого мистецтва Ольгою Яковлєвою .

Оскільки більшість із нас знають Шевченка як поета, прозаїка, драматурга і менше як прекрасного художника, тому в своїй розповіді Ольга Яківна зупинилася  на дуже цікавій сторінці творчості Кобзаря, як малярство. Обдарований від природи хлопчина рано відчув тягу до малювання. Ще змалку крейда і вуглинка були для нього неабиякою радістю. Малював ними стіни, лави, стіл... Малював у хаті і надворі, вдома і в гостях...

Викладач підкреслила,  що талант  художника проявився в Тараса  значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на 1836–1837 роки, то найбільш ранній малюнок, що дійшов до нас і відомий під назвою "Погруддя жінки” або "Жіноча голівка”, датований самим автором ще 1830 роком. З цієї юнацької роботи і розпочалась творчість видатного художника. Присутнім було репрезентовано деякі картини, автопортрети художника.

Учні декламували свої улюблені вірші  Кобзаря  “Зоре моя вечірняя“, “Садок вишневий коло хати“, “Тече вода з- під явора “ та інші, прослухали музичний твір на слова поета « Зацвіла в долині червона калина» , який майстерно виконали Ольга Крейтор, Юлія Лобенко, Лілія Овчарук ( концертмейстер Наталія Барзікова) .Захід вдало доповнив фортепіанний дует у складі викладачів Ірини Швець та Наталії Дегтярьової , майстерно виконавши музичний твір «Думи мої, думи».

    Багато нового й цікавого відкрили для себе присутні й  з розповіді бібліотекарів « Шевченко – в колі сучасників“.  Мова йшла про те,  як Тарасик навчався науки у дяків, як у нього прокинувся талант до  написання віршів, про білі ночі Петербурга, за яких умов пан зробив «відпускну», про пісні Кобзаря, що стали народними.За творами Шевченка була проведена  вікторина «Що ти знаєш про Шевченка?».

Родзинкою зустрічі  була практична робота учнів : вони виготовляли  ілюстрації до творів поета та розповідали про свої малюнки.  Захід доповнила книжково-ілюстрована виставка « Шевченко – наш. Він для усіх століть», на якій експонувалися твори геніального поета .

Як  підсумок, можна сказати, що всі присутні цікаво і корисно провели час, та ще раз переконалися, що Великий Кобзар був людиною талановитою, багатогранною, безмежно закоханою у свій рідний край, і що навіть через 200 років він є для нас взірцем і вчителем.

   В ньому вся  історія наша. Все буття. Нас просто не існує без нього:

                                               Україна – це Шевченко,

                                                Шевченко -  це Україна.



 

Заступник директора ЦБС по роботі з дітьми   Олена Журжер



 

Переглядів: 837 | Додав: Ann-576748 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz